Un proiect de modificare a legislației propune ca magazinele sa fie obligate să afișeze, la reducerile de preț, care a fost cel mai scăzut preț din ultimele 30 de zile înainte de ofertă.
Proiectul introduce un articol nou în H.G. nr. 947/2000 privind modalitatea de indicare a preţurilor produselor oferite consumatorilor spre vânzare privind informațiile pentru consumatori legate de reducerile de preț.
Potrivit unui proiect de lege pus în dezbatere publică de ANPC, orice notificare de reducere a prețului trebuie să indice clar prețul aplicat anterior de comerciant. Mai mult, se specifică foarte clar că prețul anterior reprezintă cel mai scăzut cost pretins clienților în perioada ultimelor 30 de zile înainte de aplicarea reducerii.
Proiectul prevede introducerea în lege a următorului articol: „Orice notificare de reducere a prețului indică prețul anterior aplicat de comerciant pentru o perioadă determinată, înainte de aplicarea reducerii de preț. Prețul anterior reprezintă cel mai scăzut preț practicat de comerciant în perioada ultimelor 30 de zile înainte de data aplicării reducerii de preț.
În cazul bunurilor susceptibile a se deteriora sau a se perima rapid (în special alimentele), prețul anterior reprezintă cel mai scăzut preț practicat de comerciant în perioada ultimelor 10 zile înainte de data aplicării reducerii de preț.
În cazul ȋn care produsul a fost prezent pe piață mai puțin de 30 de zile, prețul anterior reprezintă cel mai mic preț practicat de comerciant de la data punerii produsului pe piata, înainte de data aplicării reducerii de preț.
Dacă reducerea de preț este majorată treptat în perioada ultimelor 30 de zile, prețul anterior este considerat prețul fără reducere înainte de prima aplicare a reducerii de preț”.
Propunerea ANPC trebuie să intre în vigoare la data de 28 noiembrie 2021 și ar urma să se aplice efectiv începând cu data de 28 mai 2022. Pentru aceasta, este nevoie ca proiectul să fie aprobat de Guvern și hotărârea să fie publicată în Monitorul Oficial.
Viitoarele reglementări sunt impuse printr-o directivă europeană privind protecția consumatorilor, care trebuie transpusă și în legislația românească.
În perioada 22.03.2021 – 02.04.2021, cei interesați pot trimite observatii la adresele de e-mail: [email protected] și [email protected] .